Genom att klicka på "Acceptera" samtycker du till lagring av cookies på din enhet för att förbättra navigeringen på webbplatsen, analysera användningen av webbplatsen och hjälpa oss i våra marknadsföringsinsatser.
Sverige
/
Västerbotten

Ogin Distillery

OM PRODUCENTEN

drycker från

Ogin Distillery

OM

Ogin Distillery

Här har vi ett litet spännande hantverksdestilleri och en islänning som slagit ned sina bopålar utanför Skellefteå vid havsbandet i Bottenviken. Med den speciella västerbottniska naturen in på knuten hittar Jón Óskar Arnason ingredienserna till sina unika ginsorter. Den som en gång smakat åkerbär förstår varför Jón Óskar valt att prägla en av sina ginsorter med den smaken, Ógin Arctic, åkerbär, ensam i sitt slag i Sveriges norra kustlandskap är ett litet rubinrött ganska svårplockat bär, en kusin till hallon. Men bara till utseendet, smaken är en helt egen.

Om sin gin, Ógin Cloud säger Jón Óskar, att visionen är, ”doften från en hink solvarma nyplockade hjortron på myren”. Ógin Pink, är tillverkad på söta västerbottniska jordgubbar och smultron som fått mogna under midnattssolen. Intresset för gintillverkningen startade med en av flera jaktresor till Skottland. Det finns ett destilleri på godset de jagar på och Jón Óskar hade tillfälle att fördjupa sig i tekniken. För några år sedan tog han med sig enbär från Storkågeträsk och åkerbär och gjorde några tester på destilleriet. Resultat blev oväntat bra och det är själva upprinnelsen till att han startade sitt eget hantverksdestilleri. Den goda kvalitén och smaken på vattnet har visat sig addera extra värde på destillaten.

Vackert belägen vid Skellefteälven driver han Bryggaregatan Bistro & Bar tillsammans med Sarah Arnason. Mandelpotatisen, västerbottenosten, bären och tunnbrödet är närvarande men Bryggaregatans intresse för lokala råvaror har tagit menyn en bit till. Här serveras bland annat fjällröding, Kalixlöjrom och renentrecôte kryddade med örter från fjällvärlden och förädlat Norrländskt mathantverk. Jón Óskar Arnason är kock, utbildad på Island och deltagit i otaliga tävlingar jorden runt. Han har arbetat med många landslagskockar inte minst i Norge. Det var framför allt råvarorna, jakt och fiske som drog honom till norra Sverige.