2023 Cuvée Laïs’ Côtes Catalanes Blanc EKO
VINODLING: Biodynamiska vinodlingar 300 möh med en snittålder på 45 år 50% Macabeu, 20% Grenache Gris, 20% Grenache Blanc, 10% Vermentino
JORDMÅN: Från flera skiften med jordar av skiffer och lerkalksten
VINIFIKATION: Varje druvsort handskördas och hanteras individuellt. Hela klasar. Efter 1 natts kall maceration flyttas hälften av vinet till franska ekfat om 500 liter varav 20% ny ek. Den andra hälften flyttas till stora gamla ekfoudres om 2000 liter. Jäsningen börjar spontant med endast den naturligt förekommande inhemska jästen. Vinet genomgår full malolaktisk jäsning utan omrörning av jästfällningen. Varje druvsort lagras separat i 10 månader på franska ekfat om 500 liter varav ca 20% ny ek. Ungefär 2 månader före buteljering blandas Cuvee Lais i rostfria ståltankar och en låg dos svavel tillsattes. Buteljering sker utan filtrering.